Pages

Thursday, May 12, 2011

DAGING LEMBU TIRUAN


Berhati-hati melancung ke negara China. Bulan lalu pihak penguatkuasa China menjumpai sejenis aditif ekstrek daging yang kini dijual berleluasa di negara itu.

Pada mulanya aditif ini hanya digunakan untuk membuat ‘serunding’ daging, tetapi kini ia digunakan untuk ‘mengubah’ daging babi dan daging ayam menjadi daging lembu.

Proses mengubah membuat daging lembu tiruan ini hanya mengambil masa 90 minit sahaja. Cara membuatnya adalah seperti berikut:


1. Menggunakan ekstrek daging ini kepada daging babi


2. Menambah agen glazur ini untuk menghilangkan rasa daging babi, bungkusan kecil ini boleh digunakan untuk 50kg daging babi


3. Mengasinkan 2 bahan di atas kepada daging babi di dalam bekas seperti ini

Memandangkan produk-produk dari luar agak mudah dibawa masuk ke negara ini, berhati-hatilah apabila anda membeli daging.

(Anda boleh rujuk link berikut: )
http://www.chinasmack.com/2011/pictures/beef-extract-additive-used-to-change-pork-into-beef.html

Pos Popular Minggu ini