Pages

Saturday, June 18, 2011

HP SAUCE, TABASCO PEPPER SAUCE ada DNA BABI?


Email yang saya terima kelmarin mengingatkan kita supaya jangan lagi menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce kerana penemuan DNA babi dalam produk berkenaan. Email tersebut memetik laporan yang telah tersiar dalam akhbar Utusan.

Akhbar tersebut melaporkan arahan yang dikeluarkan oleh Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang mengarahkan penjual atau pengedar yang mempunyai sijil Halal produk tersebut menukarnya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam produk berkenaan.

Turut dilaporkan, dalam kenyataan berasingan, Jakim memberitahu, Sijil Pengesahan Halal Malaysia bagi Syarikat Lucky Food Processing Sdn. Bhd., ditarik balik berkuat kuasa serta-merta berikutan penemuan DNA babi dalam produk Chicken Burger Patties dan Chicken Taiwan Sausage keluarannya.

Laporan penuh seperti berikut:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0616&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_05.htm

Semalam, BERNAMA telah melaporkan kenyataan dari pemilik produk di atas yang menyangkal dakwaan tersebut.

Pemilik produk-produk tersebut HJ Heinz and Mclhenny Co. menyatakan bahawa kedua-dua produk itu telah mematuhi peraturan pensijilan. HP Sauce telah disahkan Halal oleh HAC (Halal Audit Company), pihak berkuasa pensijilan Islam di Belanda, tempat produk itu dikilangkan.

Manakala Tabasco dilaporkan telah mendapat pensijilan Halal oleh INFANCA (Majlis Nutrisi & Makanan Islam Amerika) yang mendapat akreditasi dari Jakim mengesahkan produk itu bagi pihaknya.

Laporan penuh BERNAMA di link berikut:
http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=594856

Sama-sama kita nantikan kenyataan Jakim selanjutnya.

Pos Popular Minggu ini